01:59:0624 Nisan, 2024
Ä°stanbul 22 Kapalı
20 Eylül 2021 11:59

Meslek odaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ yolu ihalesini protesto etti

Meslek odaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, eski başkan Melih Gökçek döneminde yapılan yolu devam ettirmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Meslek odaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ODTÜ yolu ihalesini protesto etti

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, eski başkan Melih Gökçek döneminde yapılan yolu devam ettirmesine ilişkin, ODTÜ yol yapımı için ihale edilen ormanda basın açıklaması yaptı.

Meslek odaları bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantısı projesi kapsamında ihaleye çıkmasına, “Gökçek döneminde planlanan Atatürk Orman Çiftliği’ni bölen yol, Ankara Büyükşehir Belediyesinde Mansur Yavaş döneminde Ankaralıların gözünün içine baka baka yapılmaktadır. Ankara Büyükşehir’de ihaleler canlı yayınlansa da, ihaleye çıkan yollar Gökçek döneminin yollarıdır” diyerek tepki gösterdi.

Meslek odaları, söz konusu ihaleyi yargıya taşıyacaklarını ve sürecin peşini bırakmayacaklarını bildirdi.

Basın açıklamasına Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Mert Özdağ katıldı.

Basın açıklamasını meslek odaları adına Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen okudu. Açıklamada yolun yapımı hiçbir bilimsel ve hukuki gerekçeye dayanmadığına dikkat çekilirken Gökçek dönemindeki rant projelerinin aynı şekilde devam ettirildiği belirtildi. Yönetim değişse de zihniyetin aynı kaldığını belirten meslek odaları Mansur Yavaş’ın sürekli dile getirdiği “ortak akıl” ilkesinin hiçbir meslek odasına danışılmadan bu projelerin yapılmasıyla bağdaşmayacağını ifade etti.

Açıklamanın son kısmında ise “ortak akıl” ilkesiyle bağdaşmayan bu projenin yargıya taşınacağı şöyle ifade edildi:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamalarında sürekli olarak kullandığı katılımcılık vurgusunun ise sözde kalan bir algı olduğu da açıktır. İhale açıklanana kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir meslek odasına bu yollarla ilgili herhangi bir bilgi verilmemiştir. Sonrasında dahi meslek örgütleriyle herhangi bir görüşme talebinde bulunulmamış, ihaleyi iptal etmemelerine rağmen “ortak akıl” söylemi ile devam etmektedir. TMMOB’nin 70 yıla yaklaşan mücadele geleneği nettir. Yönetimde kim olursa olsun, kişiye değil yaptıklarına bakarak, bilimsel planlama ilkelerinden uzak, yanlış kentleşme politikalarına karşı her dönemde sözünü ve eylemini sakınmamıştır, sakınmayacaktır. Gökçek’in ODTÜ’yü bölen, rant alanlarını ve sermaye çevrelerinin projelerini ödüllendiren bu yol, rantın yoludur. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi olarak, bu rant yolunun ihalesinin iptalini yargıya taşıdığımızı, Başkent Ankara’nın kamu yararı esaslı, katılımcı, doğru kentleşme politikaları ile gelişmesi için mücadeleye devam edeceğimizi, rant çevrelerine, onlara yol açanlara ve kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz."